РЕПУБЛИЧКИОТ ОБВИНИТЕЛ: Јовески за “Фокус”, би прифатил да станам Уставен судија

Републичкиот јавен обвинител Љубомир Јовески е можно да го засили Уставниот суд, односно да го пополни едно од трите испразнети места. Тој за “Фокус” потврди дека доколку пратениците го предложат, тогаш ќе ја прифати функцијата уставен судија.


-Одлуката ја носат пратениците. Доколку нивен став е дека можам да придонесам со работното искуство во оваа значајна институција, ќе прифатам, ни изјави Јовески.


На нашето прашање дали поднел документи во Собранието, тој вели дека испразнетите места се на предлог на Комисијата за избори и именувања.


-Комисијата за избори и именувања предлага кандидати што ги именува Собранието без да се поднесат документи. Некои ги предлага Претседателот на државата, а некои Судскиот совет. Испразнетите места сега се на предлог на Комисијата за избори и именувања, ни појасни Јовески.извор: фокус

29060043_2016680208590936_36926234558838