Дали сте знаеле дека Телото на Свети Спиридон има постојана температура од 36,6 степени, но исто...


Телото на Свети Спиридон има постојана температура од 36,6 степени. My pacтат и коса и нокти. И, она што најмногу изненадува е тоа што облеката што ја носи се менува на секои шест месеци, бидејќи е истрошена. Чуварот рече дека имало моменти кога клучот едноставно не можел да ја отвори бравата. И тогаш свештениците знаат – едноставно нема светец во светилиштето, тој шета по островот.


Научниците од целиот свет се обидоа да го испитаат феноменот на непропадливите мошти на Свети Спиридон, а црквата не им попречуваше. Сепак, биофизичарите и биохемичарите, проучувајќи ги моштите на светителот, само ги кренаа рацете. Нема друго објаснување, освен чудо, за тоа што може да го види секој православен посетител на храмот во Крф.


Иако Свети Спиридон е православен светец, неговата икона може да се види во руските цркви, за жал, ретко. Сепак, свештениците советуваат: ако во црквата нема икона на светецот на кого сакате да му се обратите, тогаш треба да се молите на иконата на сите светци.


Свети Спиридон, моли се на Бога за нас!


gif

извор: шило магазин

29060043_2016680208590936_36926234558838