ДА СЕ РАБОТИ ЧЕТИРИ ДЕНА ВО НЕДЕЛАТА: Препорача Владата на Јапонија


Јапонската влада ги објави своите годишни упатства за економска политика, кои вклучуваат нови препораки за компаниите - да им дозволат на своите работници да работат четири дена во неделата наместо пет.


Пандемијата на вирусот корона веќе донесе големи промени во начинот на кој јапонските корпорации, од кои многу се уште се многу крути и традиционални, го започнуваат својот бизнис.


Политичките лидери сега се надеваат дека ќе ги уверат компаниите дека флексибилното работно време, работата од далечина и растечката поврзаност можат да бидат од корист доколку останат на сила по завршувањето на здравствената криза, пренесува Klix.ba.


Како дел од кампањата, владата изјави дека во текот на четиридневната работна недела, компаниите ќе можат да ги чуваат способните и искусни работници, кои инаку би морале да заминат ако планираат да основаат семејство или да се грижат за постарите членови на семејството. .


Четиридневна работна недела исто така ќе охрабри повеќе луѓе да добијат дополнителни образовни квалификации или дури и да се преселат на дополнителни работни места покрај редовното вработување, рече владата.


gif

извор: фактор

29060043_2016680208590936_36926234558838