Македонија забрани прелети на авиони од Белорусија

Македонија, Црна Гора, Србија, Албанија, Исланд, Лихтенштајн и Норвешка се приклучија на одлуката на Советот на ЕУ од 4 јуни, со која се забрануваат прелети над воздушниот простор на ЕУ и пристап до аеродромите на ЕУ на сите авиопревозници од Белорусија.

– Овие земји се посветени на воведувањето слични ограничувања за Белорусија, а ЕУ го поздравува ова, се наведува во соопштението од Советот на ЕУ. Одлуката за забрана за прелети и за пристап до аеродромите е поради принудното приземјувањето на авион на Рајанер во Минск на 23 мај, кој сообраќаше од Атина за Вилнус, при што беше приведен новинарот Роман Праташевич и неговата партнерка, Софија Сапега.

Поради инцидентот од 23 мај денеска САД, Обединетото Кралство, Канада и ЕУ координирано воведоа санкции кон Белорусија.


извор: фокус


29060043_2016680208590936_36926234558838