За УЕФА од Северна Ирска се Ирци, а од Македонија, македонските претставници – „северномакедонци“


Социјалните мрежи беа преплавени со реакции откако на официјалната страна на УЕФА, претседателот и генералниот секретар на ФФМ во националностa беа напишани како Северномакедонци, а додека пак претставниците од Северна Ирска како Ирци. Ова би значело дека УЕФА директно го прекршува договорот, според кој придавката „македонски“ е зачувана и се користи за именување на нашата националност или јазик.

Погледнете ги официјалните податоци за нашите функционери од ФФМ на страницата на УЕФА, за кои до сега нема пристигнато никаква реакција од нашите надлежни. Погледнете за што станува збор:

29060043_2016680208590936_36926234558838