Судот го казни АД „ЕСМ“ за непостапување по одлуката

Судот го казнил АД ЕСМ за непостапување во спроведувањето на провосилна пресуда, со која му се наложува на работодавачот да овозможи услови за работа на Самостојниот синдикат на работниците од енергетика, рударство и индустрија, односно да започне да задржува чланарина, да овозможи услови за работа на синдикатот предвидени во колективниот договор и законот за работни односи, истакнаа од Синдикатот.


„Како што претходно ве информиравме дека заложбите на работодавачот за слободата во синдикалното организирање се декларативни, го потврдува и последната изречена казна од страна на судот кон работодавачот АД ЕЛЕМ сега АД ЕСМ за непостапување во спроведување на правосилна пресуда, со која му се наложува на работодавачот да овозможи услови за работа на синдикатот ССЕРИ, односно да почне да задржува членарина, да овозможи услови за работа на синдикатот предвидени во колективниот договор и законот за работни односи“, пишуваат од ССЕРИ на нивната веб страна.


„Трагично и жално е во 21ви век да се водат судски постапки за остварување на слободата на синдикалното организирање и синдикалното делување. Зборувате за слобода во одлучувањето,слобода во изразувањето,слобода во синдикалното делување, ВИЕ САМО ЗАМАЈУВАТЕ И ЛАЖИТЕ“, велат од ССЕРИ.извор: курир

29060043_2016680208590936_36926234558838