Скандалозна колумна на Малески за БГНЕС: Секој народ нeмa право да си ја пишува историјата

Поставувањето на темелите на македонскиот идентитет врз античката грчка култура и историја од страна на македонската држава беше погрешна политика, која пропадна пред категоричната меѓународна реалност. Нејзините автори продолжуваат да веруваат дека се во право. И тие не се сами во ова“, пишува професорот и поранешен шеф на македонската дипломатија Денко Малески во колумна за БГНЕС.

„Историчарите и интелектуалците продолжуваат да живеат со заблуда дека секоја нација има право да пишува своја историја како што сака. Нациите, овие „измислени“ заедници, според сфаќањето на Андерсон, не се целосно „измислени“ заедници. Постојат историски факти и нешто што се нарекува објективна научна вистина.

Нема празни страници што треба да ги напишат новите народи. Страниците се исполнети со антички народи и просторот за преписка е ограничен.

Грците нè тргнаа од нивната историја и одбија да ја споделат со нас. Бугарите тврдат дека сме едно.

(Никос) Коѕијас потсетува дека новиот македонски идентитет, кој потекнува од втората половина на 19 и првата половина на 20 век, „потона“ во грчката историја и тоа беше поправено со Договорот од Преспа. Оваа разлика, и покрај заканите против неговиот живот и семејството од страна на грчките националисти, на крајот беше прифатена од грчката држава. Без масовна јавна поддршка.

Коѕијас ги советува Бугарите да ја прифатат оваа разлика, бидејќи во спротивно тие може да ја дестабилизираат не само РС Македонија, туку и целиот Балкан. Тој е во право. Само со поддршка на новиот идентитет, соседните држави можат да ги елиминираат старите ривалства околу Македонија, за да не започнат повторно да клокотираат под нашите нозе“, пишува Малески.извор: инфомакс


29060043_2016680208590936_36926234558838