ЕУРОЊУС: Според студија на СБ, повеќе од 1.000 луѓе годишно умираат од загаден воздух во Македонија


Во зима, Скопје, главниот град на Северна Македонија, е еден од најзагадените градови во Европа, пишува во денешната објава Euronews.


Според проценките на Студијата на Светска банка, над 1.000 луѓе годишно умираат како резултат на загадувањето на воздухот во Северна Македонија, а нејзиното население е само два милиони.


Здравствената мрежа на Југоисточна Европа е регионална организација лоцирана во Скопје. Тоа го охрабрува здравјето и благосостојбата меѓу земјите-членки и работи активно во областа поради алармантната состојба.


Мира Јовановски Дашиќ, директор на Здравствената мрежа на Југоисточна Европа вели дека извештајот направен од експерти од нејзините земји-членки покажува дека „било јасно дека штетата од загадувањето на воздухот врз здравјето е исклучително голема, а последиците може да се видат на срцеви заболувања, алергии и карциноми “.


Неколку истражувања покажаа дека некои потрошувачи на енергија од големи размери користат гориво забрането за употреба според европските регулативи. Но, бидејќи Северна Македонија се обидува да стане членка на ЕУ, прилагоди голем дел од законодавството за да одговара на нормите на ЕУ. Сега, јавноста и нејзините претставници сакаат да знаат како ова усогласување на законодавството навистина ќе влијае на нив.


Насер Нуредини е министер за животна средина во Северна Македонија, тој ни вели дека земјата треба да ги спроведува своите закони. „Не можеме само да ги усогласиме“, објаснува тој. „Треба да работиме на различни фронтови. Ова е причината зошто треба да имаме подобра меѓусекторска соработка“. Тој вели дека Министерството за животна средина предложило нови закони во Северна Македонија, но за него, не е доволно само да се донесат во парламентот. Тој смета дека треба да работат заедно со инспектори, други министерства и агенции за нивно спроведување.


Конверзијата на словото на законот во реалност е една од најголемите системски слабости на земјите во транзиција, како Северна Македонија. Европската комисија ја забележува оваа хронична слабост во сите свои извештаи за напредокот.


Засега, граѓаните сè уште чекаат Владата да ги спроведе препораките на ЕК кои најверојатно ќе им дадат на жителите во Скопје здив на свеж воздух.


Извор: Euronews

29060043_2016680208590936_36926234558838