Џамбаски: Нема решение без понижyвање за Македонија, Заев се погрижи за тоа, нема шанси за успех


Бугарскиот европратеник Ангел Џамбаски остро реагираше на најавата дека е можно да се изнајде решение за спорот помеѓу Македонија и Бугарија кое нема да стави никој во подредена положба и ќе се укине ветото. тој истакна дека такво решение не постои, пред сѐ поради однсот на Македонија и нејзиниот владеачки врв кон Бугарија, но и поради тоа што, според него, кога Зоран Заев е вклучен во некаква мисија, мисијата е осудена на неуспех.

„Со признанието на претседателот Радев дека ќе има напредок во преговорите со Македонија во јуни, во Скопје се случи медиумска и политичка преродба. Се зборуваше и за укинување на ветото без „понижување никого“. Сепак, вистината е поинаква – дури и да се најде таква формула, во која силно се сомневам, нема да помине без понижување. Бидејќи Бугарија веќе повеќепати беше понижена, не само од медиумите и бугарските хејтери во РМ, туку и од луѓе на највисоко ниво. Како прво, од премиерот Заев, кој се обидува на секој начин да ја дискредитира нашата земја во Европа и во Македонија – со платено плукање, притисок, потсмев и немилосрдна дрскост кон историската вистина. Сите активности што одговараат на болшевичкиот систем, но не и на премиерот на земја кандидат за ЕУ.


Пендаровски зборуваше и за потребата од обновување на довербата со Бугарија. Барем тој призна дека недостасува доверба. Но, чија е вината? Одговорот е едноставен: до влада што нема никакви дипломатски односи. И владејачката партија и опозицијата на РСМ не ја почитуваат институцијата со која преговараат. Тие го нарекуваат „кабаре“ и повторуваат дека им должи. Меѓународните договори не се почитуваат, и само омразата, лагите, репресијата и исмејувањето кон Бугарија и Бугарите. Но, ќе се согласам со дефиницијата за „кабаре“. Многу земји од ЕУ тоа го заработија сами со својот навредлив однос кон Бугарија и дозволувајќи му на Заев да си игра коњ во Брисел и во разни делови на Европа. Исто така се зборува за нудење балансирано решение за задоволство на двете страни. Точно е со зборови, но кога Зоран Заев е вклучен во мисија, мисијата е осудена на неуспех. Бидејќи потпишувањето на Договорот за соседство имаше и цел да се постигне рамнотежа. И овој договор не само што не се спроведува, туку излегува дека не сме договориле за ништо. Поимот „заедничка историја“ е содржан во Договорот, што е мек израз на историската вистина дека бевме една држава и една нација пред помалку од 100 години. Но, Заев го сруши овој поим со својата југонастосталгична склоност“, вели Џамбаски.


Џамбаски исјави дека иако во Македонија веќе се слави пирова победа, таква нема да има, бидејќи Бугарија се согласува да го продолжи дијалогот со Македонија, но не се согласува со нејзините луди идеи, бидејќи тоа би било еднакво на непростливо национално предавство.


„Во близина на Вардар веќе победнички креваат раце, предвидувајќи пирова победаи. Но, како и обично, тие воопшто не ја слушаат бугарската страна. Им беше кажано дека Бугарија е подготвена да го продолжи дијалогот. Дијалог, а не договор со нивните луди работи. Им беше кажано дека поддршката на ЕУ е важна, но најважна е поддршката на Бугарија и за да ја добијат, конечно мора да започнат преговори со нас. Досега со празни декларации, досега со изнуда, досега со трикови на Тито! Иако, ако овие преговори ги спроведува премиерот на ПЦМ, се поставува прашањето дали тој знае како да се однесува поинаку?!


Склоноста на привремениот премиер да направи отстапки по ова прашање е веќе видлива. Ваквото однесување го демонстрира наводно непоколебливиот бугарски претседател по ова прашање. Но, тие мора да бидат свесни дека ако дозволат сега да започнат преговори за ПЦМ за ЕУ ​​и дури размислат да направат чекор назад од нашата позиција, тоа би било еднакво на национално предавство. Непростливо национално предавство!“, дециден е бугарскиот европратеник.


Извор Djambaski.org, Инфомакс

29060043_2016680208590936_36926234558838