Откриен информации за американски нyклeapки поставени низ Европа - БЕЛИНГКЕТ

Исклучително чувствителни и тајни податоци за локациите на американскиот нуклеарен арсенал на Стариот континент се откриени во базите на јавни апликации преку Интернет, кои ги користеле трупите на американското воено воздухопловство стационирани во базите на податоци низ цела Европа, открива британскиот истражувачки портал „Белингкет“.


Американските трупи во шест бази во Европа, каде што се наоѓаат нуклеарните боеви глави, користеа јавни апликации преку Интернет за дигитални „потсетници“, кои американските воздухопловни сили ги користат за да им помогнат на трупите да запомнат сложени протоколи за нуклеарна безбедност, додава порталот.


Според извештајот на британскиот портал, воениот персонал ги користел сајтовите Квизлет, Чег Преп и Крам за да запомнат кодови, жаргон, па дури и статуси на нуклеарни боеви глави.


Војниците користеле „потсетници“ за да ги запомнат безбедносните детали и протоколи, како што се позициите на надзорните камери, фреквенцијата на патроли околу силосите и лозинките што сигнализираат дека некој држи заложници, пренесува Спутник Интернешнл.

Како „Белингкет“ ги доби тајните информации

Авторот на извештајот на порталот „Белингкет“, Фоеке Постма, објасни дека со пребарувањето на споменатите страници, тој и неговите колеги биле во можност да откријат „мемориски картички“, кои ги користеле активни војници, а на кои имало термини поврзани со нуклеарната оружје.


Сет од 70 картички наречен „ Студија!“ Ја откри точната локација и точниот број на борбени и неборбени ракети во воздухопловната база Волкел во Холандија, што властите на таа земја ги сметаат за тајна.


Иако европските земји и Соединетите држави не сакаат да коментираат за постоењето на американско нуклеарно оружје на територијата на Европа, присуството на тоа оружје е познато од документите и изјавите на пензионираните воени претставници.извор: инфомакс

29060043_2016680208590936_36926234558838