Податоците за криминалот во РЕК Битола биле добиени од висок функционер на СДСМ

Александар Николоски денеска од Охрид истакна дека партијата информациите за случајот со криминалот во РЕК Битола ги добила од високопозициониран член на владејачкиот СДСМ.

-Информациите до ВМРО-ДПМНЕ стигнаа од високопозициониран член на највисокото раководство на СДСМ кој заради Законот за заштита на свиркачи не можам да го споменам по име и презиме. Во моментов ВМРО поседува бројна документација за скандали и други афери од коруптивен карактер што ќе ги изнесеме пред јавноста наредниот период, а исто така се добиени од високопозицонирани лица во самиот врв на СДСМ, рече тој.

Истовремено Николоски истакна дека веќе три дена наместо да се истражува Вице и раководството на РЕК Битола, кое се обидело да направи рекет од 253 илјади евра, се гонат оние кои, условно кажано, го информирале ВМРО-ДПМНЕ за криминалот.

-Видовме како маскирани полициски службеници и специјалци влегуваат во домовите на инспектори што се занимаваат го гонење на криминал, во присуство на нивните деца и сопруги што е недозволиво и што потсетува на едни други тоталитарни времиња. Да им помогнам на СДСМ, да престанат со таков начин на дејствување и наместо да ги гонат оние што наводно ја дале информацијата, треба да ги гонат оние што довеле до тоа да има рекет од 253 илјади евра, рече тој.

Николоски е во Охрид каде учествува на тридневната обука што за пратеничката група и коалициските партнери на ВМРО-ДПМНЕ се организира со поддршка на германската фондација „Конрад Аденауер”.

Бројни домашни и меѓународни, пред се германски експерти, учествуваа на обуката насочена кон стекнување вештини и знаења на партиските членови и пратениците, пред се во делот на настапот во Собранието, комуникација со јавноста, контрола на власта, како и избори и предизборни кампањи. -Вака голем настан се случува првпат од 2005 година наваму, што зборува за сериозен напредок и односите со сестринската ЦДУ партија од Германија. Очекуваме пратениците искуствата да ги преточат и во Собранието, како и во битката што очекуваме да ја водиме летово за предвремени парламентарни избори, што би се случиле заедно со локалните избори на крајот на октомври, рече Николоски.извор: лидер29060043_2016680208590936_36926234558838