ЗАЕВ: Јагленот не е причината за затворање на РЕК Битола и Осломеј, туку здравата животна средина


Премиерот Зоран Заев на денешната прес-конференција рече дека со јаглен од Косово може да се компензира намалувањето на резервите на фосилно гориво за произведување на електрична енергија, но дека поентата е да се инвестира во онбовливите извори.


- Во регионот веќе има и бесплатен јаглен и треба само да се плати транспортот за да се донесе. Грција ги затвора своите термоелектрани на јаглен, има јаглен од Косово кој во моментов се носи во Осломеј. Во вакви околности убеден сум дека јагленот не е причината за затворање на РЕК Битола и РЕК Осломеј, туку здравата животна средина, порача Заев.


Извор: Фактор

29060043_2016680208590936_36926234558838