ФОТО I Додека тpaе лидepcката – Нoв удap зa попиcoт: 11 пacoши кaj eдeн пoпишyвaч


Фотографија објавена на Твитер дополнително ги разгоре дилемите кај граѓаните дали да се попишуваат на пописот кој за дијаспората започна а за луѓето во Македонија треба да започне на 1 април.


На објавената фотографија која ги засили позициите на тие што се против пописот затоа што сметаат дека има политички договор за процентот на етничките заедници се гледаат 11 македонски пасоши и еден компјутер отворен на страницата за Попис 2021.


Активистот на една политичка партија кој ја објавил фотографијата во хаштазите коментира #попис #тарапана и #28% што за многумина го означува процентот на Албанците во Македонија.


Според законот граѓанин не може да има во посед повеќе од еден важечки пасош и затоа Државниот закон за статистика кој ја води операцијата Попис2021 треба да го испита случајот и да ги расчисти сите дилеми околу пасошите и можните злоупотреби на системот за попис.


Откако веројатно сфатил дека со објавувањето на фотографијата прави прекршување на законот авторот-објавувач ја избришал од Твитер но таа е веќе зачувана и објавена од активисти на социјалните мрежи.


извор: infomax.mk

29060043_2016680208590936_36926234558838