Ранко „Бубамара“ до градоначалникот на Карпош: Се расфрлате со пари, а детските игралишта личат...


Ранко Петровиќ, сопственикот на радио Бубамара, јавно го обвини градоначалникот на скопската општина Карпош за детските игралишта во општината, кои според него се крајно небезбедни.


Објавувајќи фотографии од игралиште од Трнодол, населбата каде што тој живее, Петровиќ на Фејсбук напиша:


-Безбедноста на детските игралишта во Општина Карпош и Скопје е на најниско ниво. Општина Карпош и Стефан потрошиле околу 500.000 евра за одржување на спортски и детски игралишта во изминативе 4 години, а игралиштата личат на археолошко наоѓалиште со сите рѓосани и промашени реквизити кои се поставувани во периодот од Стефче до Стефан. Жално е да се трошат и расфрлаат големи пари , а да се нема барем малку љубов и одговорност кон децата и нивната безбедност.

Ставаат нови реквизити, а старите исечени делови ги оставаат да рѓосуваат во песокот, не прикажуваат сметки колку е потрошено за кој реквизит, гаранција, одговорност ни увид за безбедност на игралиштата. Фотографиите се од населба Трнодол “, напиша сценаристот на познатата манифестација „Златна Бубамара на популарноста“.


Според него, чудно е како приватните училишта и игротеки имаат поубави и побезбедни игралишта од оние , како што вели прескапо платени општински оази за детска игра. Петровиќ за „Фактор“ изјави дека општинарите се фалат оти дали огромни пари за одржување на игралиштата, но тој смета дека состојбата е ризична и тие не се безбедни за децата.


-Се фалат преку општинска страна дека огромни пари се даваат за одржуваање на детски игралишта (преку 520.000 евра за 3 години) , а ние како граѓани секаде гледаме дека состојбата на детските игралишта е катастрофална и ризична, а сега дознавме и дека одржувањето на годишно ниво било и поскапо од набавка на нови реквизити како за детски така и за спортски игралишта.


Замислете како би било кога во вашиот двор би поставувале детски реквизити или саделе трева, а би оставиле 30 рѓосани плочи, арматура и шрафови низ дворот и плус на тоа би му давале премногу пари на мајсторот само за фарбање и мали поправки. Оваа година ќе ја заокружат на 1 милион евра само за одддржување на игралишта , што се за жл неверојатно многу многу пари ...“, ни изјави Петровиќ.


По објавата на фотографиите на социјалните мрежи и изјавата од сопственикот на радио „Бубамара“, побаравме изјава од градоначалникот Богоев. Тој и неговиот тим не одговорија на нашата порака и на прашањата дали се безбедни новите игралишта во општина Карпош, и дали е во план отстранување на старите реквизити од игралиштата кои се објавени на фотографиите на Петровиќ?


gif

извор: фактор

29060043_2016680208590936_36926234558838