Ново задолжување од 25 милиони евра на Владата на домашниот пазар


Министерството за финансии за денеска закажа аукција на хартии од вредност со која планира да повлече нови 1 милијарда и 515 милиони денари односно 25 милиони евра. Владата годинава издаде и еврообврзница во вредност од 700 милиони евра.

Јавниот и државниот долг во првото тримесечје од 2021 година, по повлекување на средствата од осмата еврообврзницата, забележа раст од 2,3 и 2,9 процентни поени. Јавниот долг изнесува 62,5%, додека државниот изнесува 54,1%.


извор: лидер

29060043_2016680208590936_36926234558838