Утре ќе сведочиме на најспектакуларната „Крвава Месечина“ оваа година

Луѓето на Земјата утре ќе бидат сведоци на најспектакуларната „Супер-Месечина“ оваа година. Тоа ќе се совпадне со делумното затемнување на Земјиниот сателит.

-Благодарение на затемнувањето, таа Месечина не само што ќе биде одлична, туку и ‘крвава Месечина’,објави американската НАСА.

Како што се наведува, тнр. „крвава Месечина“ обично се случува за време на затемнувањето, кога Земјата се наоѓа меѓу Месечината и Сонцето. Името „црвена“ (крвава) е поради црвениот отсјај. Кога тоа ќе се случи, појаснува НАСА, единствената светлина што достигнува на површината на Месечината е од работ на атмосферата на Земјата.


Молекулите на воздухот од атмосферата на Земјата расфрлаат најголем дел од сината светлина. Резултатот е „блед прстен“ околу Месечината, за којшто сè уште не е можно да се предвиди колку ќе биде црвен.извор: лидер

29060043_2016680208590936_36926234558838