Хрватскиот претседател останува на своето: Не може Македонија да биде „шутирана“


Македонија ги исполни сите демократски услови за да започне пристапни преговори со ЕУ, но како да се востанови земјата да биде „шутирана“ секогаш кога тоа некому му одговара, рече вчера хрватскиот претседател Зоран Милановиќ, откако официјална Софија ги осуди неговите изјави за бугарската евроинтеграциска политика.


На самитот на земјите од Западен Балкан во Брдо кај Крањ во понеделникот, претседателот Милановиќ остро ја прозва Бугарија, која го прави влезот на Македонија во ЕУ условен со смена на учебниците по историја.


Милановиќ тогаш рече дека активно ќе се спротивстави на барањето на аспирант да ја дефинира нејзината национална генеза во учебниците по историја како што тоа го прави соседна земја, додавајќи дека „тоа е хрватско искуство дека никогаш не завршува добро за угнетувачот“.


„Тие како да се навикнаа да ја третираат Македонија како „side kick“, некој што го шутирате од страна, и ако имате внатрешно-политички проблем што не можете да го решите, тогаш секогаш можете да удрите по Македонија. Тоа не е правилно “, рече шефот на државата одговарајќи на прашањето на новинарите, пренесе Хина.


Според него, „таа држава и тој народ досега платиле прилично висока цена“.


„Тие играат многу добро и според правилата. Тие ги исполнија сите демократски услови што може да се замислат, тоа е мултинационална заедница во која има многу Албанци и таа соработка е примерна“, додаде Милановиќ.


Тој исто така потсети дека поранешната југословенска република, меѓу другото, „се покоруваше на грчките барања да се стави Северна пред името Македонија“.


„Конечно, тие беа прифатени во друштвото на мртви поети, и сега повторно добиваат уште еден услов, кој навистина влегува во интимен простор“, рече хрватскиот претседател, додавајќи дека земјата е „жртва на недостаток на интерес и, ако сакате , елементарна емпатија“.


„Тоа не се прави во 21 век. Тоа апсолутно не е основа за утрешниот соживот во Европската унија “, рече Милановиќ.


Извор. Ал Џезеира

29060043_2016680208590936_36926234558838