Бapaaт менување на Уcтaвoт: Hajaва за протecти за албанcката кayза и национално надпapтиско...

Досега непозната организација на македонски Албанци најавува дека во месеците мај и јуни ќе се случат протести и активности поврзани со албанската национална кауза.


Според најавата на протестите ќе се бара промена на преамбулата на македонскиот највисок правен акт кој според организаторите бил извор на дискриминација на македонските Албанци.


„Во мај и јуни годинава ќе бидат одржани протести и ќе бидат реализирани некои други активности поради националната кауза“ – објавува весникот на албански јазик „Лајм“.

Според „Програмата на активности“ обиавена во текстот потпишан од Блерим Ахмеди наведен во име на „Организацискиот совет на протестите“ се истакнува дека причини за протестите ќе бидат:


„1.Српскиот геноцид во Косово и Босна, со изложба со фотографии од српскиот геноцид;


2.Политички монтирани случаи


3.Преамбулата на Уставот на Македонија – генератор на повреда на правата на Албанците… ..“.

Организаторот им упатува повик на Албанците „да се обединат во овие активности и да се оттргнат од партиските синџири, оти нацијата е над партиите“ – пишува весникот „Лајм“.


Во најавата не се наведени точни датуми на одржување на споменатите протести.
извор: инфомакс

29060043_2016680208590936_36926234558838